fbpx
icon-phone

Tel: 068-002-085

Istoria cafelei – Originea cafelei și geografia cultivării acesteia

20 Noiembrie 2019

Cafeaua a intrat în viața de zi cu zi a unei persoane moderne de multă vreme, dar mult mai târziu decât ceaiul care a fost preparat și băut de milenii. Dacă vorbim despre estul Europei, atunci cunoștința cu el s-a întâmplat destul de recent (bineînțeles, după standardele istoriei).

Există multe mituri în jurul cafelei și a originii sale. Există atât „legende oficiale” care sunt prezentate cu prevederea „în conformitate cu informații neconfirmate”, cât și invenții sinceră care sunt prezentate ca adevăr. Vom lăsa miturile deoparte și vom analiza istoria reală a cafelei, care, în ciuda simplității sale, este destul de interesantă.

Surprinzător, precum și omul, arborele de cafea își trage istoria din Africa. Și chiar mai mult: dintr-o regiune de origine, cea mai mare parte fiind astăzi numită Etiopia.
Nu există informații fiabile despre originea metodei de preparare a boabelor măcinate sub formă așa cum o facem noi astăzi. Cu toate acestea, istoria știe că până la sfârșitul secolului al XIV-lea, exista deja o cerere de cereale în Orientul Arab. Până în acest moment, în zonele înalte ale Yemenului, a căror climă este similară cu etiopia, speciile cu arbori de cafea cu o creștere scăzută, cunoscute la noi sub numele de coffea arabica, încep să crească. Originea acestor copaci este Highlands-ul Abisinian situat peste strâmtoare.

În est, cafeaua câștigă repede popularitate. În timpul secolului XV. o băutură făcută din ea vine în fiecare casă. În orașe, sunt organizate case de cafea publice care servesc ca cluburi de jocuri și locuri pentru discuții despre știri. Prin secolul XVI. Obiceiul de a bea cafea se răspândește pe întregul front al Asiei, inclusiv pe teritoriile Iranului modern, Siriei și Turciei.

Este demn de remarcat faptul că clericii musulmani și conducătorii lumești au reacționat la început la o cafea și au interzis chiar utilizarea ei sub pedeapsa. S-a ajuns la punctul că odată toate casele de cafea din Arabia Saudită au fost eliminate complet. Totuși, astfel de represiuni nu au durat mult.
Arabii au continuat să controleze producția de cafea de-a lungul secolelor XV și XVI, instituind o interdicție la exportul de copaci și fasole crudă. Cu toate acestea, la începutul secolului XVII. Olandezul întreprinzător a pus capăt monopolului arab. Înlăturând în mod secret răsadurile din Yemen, au creat plantații în posesiunile lor coloniale pe insulele indoneziene Java și Sumatra. Apoi francezii au făcut același lucru – pe insulele din Oceanul Indian.

În timpul secolului al XVIII-lea, arbori de cafea au fost plantați oriunde ar putea crește. Drept urmare, s-au format regiuni a căror istorie este inextricabil legată de producția de cafea până în zilele noastre:
– Guyana;
– Brazilia;
– Insulele Caraibelor (Martinica, Jamaica, Cuba);
– Guatemala;
– Costa Rica

În toate aceste regiuni, este cultivată numai sau în principal Arabica – aceeași pe care arabii au adus-o din Țările de Jos din Etiopia și olandezii au furat în secret din arabi. Răsadurile exportate din Yemen au ajuns în grădina botanică din Amsterdam și i se crede că toți copacii de cafea din Lumea Nouă își datorează originea.

Istoria ulterioară a cafelei este legată de cultivarea unui alt tip de arbore de cafea – coffea canaphora, care este de asemenea de origine africană. O știm sub denumirea de „robusta”.

Acest lucru s-a întâmplat la sfârșitul secolului XIX, adică cu 500 de ani mai târziu decât oamenii au început să folosească Arabica. După cum știți, robusta este mai ușor și mai ieftin de crescut. Introducerea sa în circulație a permis:
creșterea producției;
reduce costurile amestecurilor de cafea.

În plus, apariția unei robuste semnificativ mai ieftine a făcut posibilă dezvoltarea unui nou segment al pieței de cafea – cafea instant. Folosirea boabelor de arabică pentru sublimare este imposibilă datorită prețului ridicat al acestui soi. Ce nu se poate spune despre robusta, ideal pentru rolul materiilor prime pentru cafea instant.
Astfel, arborele de cafea este de origine africană.

După ce a părăsit Highlands etiopieni, cafeaua a devenit mai întâi o băutură arabă, iar apoi prin Turcia a câștigat treptat fani în Europa și în întreaga lume. Aceste repere din istoria sa sunt păstrate în denumirile de astăzi: cele mai bune sunt boabele de origine africană – arabica etiopiană, cafeaua neagră făcută în cezve se numește turcă, iar zezve în sine se numește turc.